info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Web Konferencia 2011

web, konferencia, javascript, html 5, html, tanfolyam, képzés, php, windows, mysql

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Web Konferencia 2011

Idén ősszel, 2011. október 8-án, Buda várában, a Szentháromság téren ismét megrendezésre kerül a legnagyobb múltú hazai szakmai seregszemle, a Magyarországi Web Konferencia.

Az egésznapos konferencián ismét az a célunk, hogy kezdőknek és profiknak egyaránt útmutatást nyújtsunk a legújabb webes trendek és technológiák útvesztőjében, legyenek bár fejlesztők, grafikusok vagy azok, akik kettejüket összehozzák.

Weboldal: http://webkonf.org/2011/

Előadások

Dávid Zoltán: JavaScript reneszánsz

Az előadás a JavaScript és a HTML5 együttesének lehetőségeit vizsgálja élő példákon keresztül. Végigmegyünk egy teljesértékű JavaScript-HTML5 alapú alkalmazás felépítésén, és megvizsgáljuk a vele kapcsolatos fejlesztői kihívásokat (canvas-programozás, hang- és képkezelés). [⇨ interjú] [⇨ JavaScript reneszánsz? Valóban?]

Nagy DánielFekete Krisztián: HTML5 fejlesztés Windows Phone Mangora

Napjainkban egyre elterjedtebbek az okostelefonok. Egy weboldal fejlesztése során a fejlesztőnek emiatt arra is gondolnia kell, hogy az általa írt alkalmazás mobil környezetben szintén elérhető legyen. Egy oldal teljes funkcionalitásának mobilképessé tétele azonban nyilvánvaló kompromisszumokkal jár, és alapvetően egy más megközelítést kíván mind a tervezés, mind pedig a fejlesztés szakaszában. A felület felhasználóbaráttá alakítása minden eddiginél hangsúlyosabbá válik, amit a HTML5 nyújtotta lehetőségek nagyban megkönnyítnek. Az előadás során élő példán keresztül mutatjuk be azokat a legalapvetőbb és legfontosabb szempontokat, amelyek egy mobil alapú webes alkalmazás elkészítéséhez feltétlenül szükségesek. [⇨ interjú]

Albert István: A Windows 8 alkalmazás modellje

Az előadás célja, hogy bemutassa, milyen új utakat nyit webfejlesztők számára a Windows 8 radikálisan újragondolt webes futtatkörnyezete. Elöljáróban annyit mondhatunk, hogy váratlan újdonságokról számolhatunk be ezen a területen. [⇨ interjú]

Galiba Péter: A Node.js bemutatása

A Node.js egy két éve dinamikusan fejlődő, s hatalmas fejlesztői közösséget megmozgató szerver oldali JavaScript környezet. Segítségével weboldalakat, konzolos segédalkalmazásokat, internetes szolgáltatásak építhetünk egy teljesen új eseményvezérelt és aszinkron I/O-t használó rendszerben, mely kevésbé érzékeny a nagy számú konkurens kérésre mint sok más szerver oldalon használt rendszer. Az előadás ezen kezdeményezést vázolja fel, szemléltetve az előnyöket és a hátrányokat, valamint bemutatva a működést pár egyszerű példán keresztül.

Pásztor János: Socket megoldások JavaScripthez

Valós idejű webalkalmazások? Itt vannak a spájzban, és egészen más gondolkodást, felépítést igényelnek mint a néhány másodpercenként a szervert kérdező programok. Az előadásban kivesézzük a valós idejű alkalmazások elvi problémáit, a JavaScriptből használható kommunikációs megoldásokat, és útravalónak megpróbálunk néhány hasznos tanáccsal szolgálni.

Forray Tamás: Mobil fejlesztések vs. live streaming

Video streamek a kezünkben, alkalmazások, cross platform fejlesztések, avagy mit kezdjünk a mobilunkkal ha streameket akarunk megjeleníteni. Egy kis barangolást teszünk a codec-ek és szabványok világában, kutatva a legjobb megoldásokat.

Forray Tamás: A tévé mint új platform

Okostelefonok és tabletek után jön az okostévé… De mitől is okos ez a tévé? Mit tudnak ezek az eszközök, milyen lehetőségei vannak egy mezei fejlesztőnek alkalmazások készítése terén? Gyors áttekintést teszünk a jelenleg piacon levő eszközök és a közeljövőben piacra kerülő újdonságok között.

Kovács Ferenc: A PHP 5.4 újdonságainak bemutatása

A PHP 5.4 első béta kiadásának apropóján az előadáson bemutatásra kerül az új verzió, illetve betekintést kapunk a nyelv fejlesztésének kulisszái mögé.

A újdonságok, változások, eltávolított funkciók ismertetése mellett röviden bemutatásra kerül a PHP fejlesztési modellje is, illetve néhány szóban azt is körüljárjuk, hogy milyen problémákkal küzd, illetve hogyan tudnának ezen a nézőtéren ülők segíteni.

Az előadás hasznos lehet mindazoknak, akik szeretnének jóelőre felkészülni a migrálásra, vagy egyszerűen csak kíváncsiak, hogy mit várhatnak az új verziótól.

Robert Basic: Zend Framework 2.0

A PHP 5.3 által hozott újdonságokkal új távlatok nyíltak a keretrendszerek fejlesztői előtt. A Zend Framework legújabb kiadása ezen újdonságokat kihasználva fogja a programozók életét megkönnyíteni. Az előadáson bemutatásra kerül a Zend Framework 2: a változások az egyes verzióhoz képest és az új lehetőségek.

Szeberényi Zsolt: Cassandra & PHP

A NoSQL adatbáziskezelők nagy népszerűségnek örvendenek a Google BigTable bemutatása óta. Ezek a rendszerek bizonyos alkalmazásoknál jelentős teljesítménynövekedést jelenthetnek a hagyományos SQL alapú rendszerekkel szemben. További előnyük, hogy elosztott rendszerek, így általában hibatűrőbbek is náluk. Az Apache Cassandra egy elosztott, nagy terhelhetőségű, nagy hibatűrésű adatbáziskezelő rendszer. Alkalmas nagy mennyiségű adat tárolására és gyors lekérdezésére, hangolható, hogy sebesség, konzisztencia vagy partíció tűrés a fontos az adott alkalmazáshoz. Az előadáson bemutatásra kerül a Cassandra, illetve a vele történő kommunikáció PHP alól.

Podor István: Hogyan maradjon a MySQL backend elérhető bármi áron

Az előadás során egy olyan architektúra kerül bemutatásra, amely lehetőséget biztosít arra, hogy a beckendünk minden körülmény közepette online maradjon, az igények felmerülésétől kezdve két különböző típusú szolgáltatás üzemeltetéséig, érintve az alapokat, a szükséges feltételeket és a megoldás természetéből fakadó problémákat is, a téma összetettségéből adódóan inkább ízelítő jelleggel, mintsem a megvalósítás teljeskörű leírásával. Ajánlott fejlesztőknek, rendszergazdáknak és adatbázis-adminisztrátoroknak egyaránt.

Podor István: InnoDB data recovery

Tömör, step-by-step prezentáció arról, hogyan tud valaki visszaállítani egy InnoDB táblát vagy épp sorokat a táblából, ha véletlenül törölte azokat. Az előadás jellegéből fakadóan tartalmaz néhány technikai részletet, de bárki számára követhetően mutatja be az adatmentés folyamatát. Ajánlott mindenkinek, lett légyen fejlesztő, rendszergazda vagy adminisztrátor, aki törölt már adatot véletlenül adatbázisból.

Nyitrai Lőrinc: Webes IT problémák és nyílt forrású portálmegoldások

Az előadás arról szól, hogyan válhat versenyképessé nagyvállalati tendereken egy kisvállalkozás nyílt forráskódú portál keretrendszert használva ugródeszkának. Ugyan az előadás a Liferay Portál keretrendszerét hozza példaképp annak nagy fokú OS-, DB- és alkalmazásszerver-függetlensége miatt, de a konklúzió és az átadott ismeret nem termékspecifikus.

Thurzó Máté: Liferay Marketplace
– Hogyan keress pénzt Open Source fejlesztéssel

A Liferay Marketplace bemutatása, hogyan működik, milyen felhasználási feltételei vannak, ehhez kapcsolódó példák.

Schmidt Zoltán: A felhasználónak mindig igaza van,
avagy a usability hatása a felhasználói elégedettségre

Ha az ügyfelek elégedettségéről van szó, szinte minden alkalommal elhangzik:

  • „Az ügyfélnek mindig igaza van!”
  • „Az elégedett ügyfél a legjobb reklám!”

Rengeteget foglalkoztunk az utóbbi időben azzal, hogy az ügyfeleink – a látogatók – megtalálják a weboldalunkat. Elég az, ha csak megtalálnak minket? Nem!

Mivel tehetjük valóban elégedetté a látogatókat és ezzel sikeressé a weboldalunkat? Erre a kérdésre kaphattok választ az előadás során.

Árvai Zoltán: Az első három másodperc

Ez az előadás nem a technológiáról szól, hanem rólad, rólam, rólunk, az emberről. Egy átlag felhasználónak mindössze három másodpercre van szüksége ahhoz, hogy eldöntse a mi honlapunk megfelelő a számára, vagy másikat keres. Így a célunk, hogy az első benyomást meghatározó felhasználói élményt úgy alakítsuk ki, hogy átvészelhessük ezt a rendkívül kritikus időszakot. Az előadás során rövid de látványos utazást teszünk az emberi elme működésének és viselkedésének útvesztőjében, melynek során megkíséreljük meghatározni azokat az alapigazságokat és tervezési mintákat, melyek segíthetnek számunkra, hogy az első három másodperc ne legyen egyben az utolsó is.

Moldován Eduárd: UI & UX a magyar weben

Manapság egyre több ügyet intézünk a weben. Sokat informálódunk itt, rendszeresen vásárolunk. Távol lévő barátainkkal, rokonainkkal sokszor a web segítségével tartjuk a kapcsolatot. De a web sajnos még nem tart ott, hogy mindezt minden esetben kényelmesen, könnyen, élvezhetően tehessük. Néhány magyarországi negatív példa következik most, aprócska javító ötletekkel.

Nemeséri András: Facebook alkalmazás fejlesztés és JavaScript SDK bemutatása

Az előadásban bemutatjuk, milyen nagyszerű lehetőségek rejlenek a nemrég megújított Facebook platformban. Áttekintjük az alkalmazás fejlesztéséhez szükséges nélkülözhetetlen fogalmakat, a régi (FBML) és új (iframe) alapú alkalmazások közötti különbségeket, a Facebook JS SDK legfontosabb elemeit, valamint ezek használatát. Az előadás végén bemutatjuk a Ustream Facebook alkalmazását, és nagyvonalakban ismertetjük az általunk alkalmazott cachelési architektúrát is.

Karóczkai Krisztián: Webalkalmazások biztonsága fejlesztői szemmel

Lehet a webes fejlesztésre használt környezetünk kiemelten biztonságos, egy nem kellőképpen átgondolt paraméterfeldolgozás, és az elégedetlen ügyfél olyan adatokhoz férhet hozzá, amelyekkel könnyen visszaélhet, vagy akár törölheti is azokat. Egy fórumozó portáladminisztrátor egy hozzászóláson keresztül elveszítheti a jelszavát.

A biztonsági problémák döntő többsége programozási hiányosságokra vezethető vissza. Ezek a hibák elkerülhetők lennének, de a feszített fejlesztési ütemtervek, a felületes tervezés, a tesztesetek hiánya miatt még a lelkiismeretes, jó képességű, tapasztalt webfejlesztők munkájában is előfordulhat egy-egy apró biztonsági rés. Az előadás során bemutatjuk az Open Web Application Security Project által 2010-ben legveszélyesebbnek tartott biztonsági kockázatokat s az elkerülésükre használható megoldásokat. Egy mintarendszeren a gyakorlatban is szemléltetjük, hogyan lehet kihasználni néhány komolyabb biztonsági hiányosságot, amelyeket átgondolt szoftverfejlesztéssel elkerülhettünk volna.

Vészi GáborFarkas Szilveszter: DevOps a Prezinél

A Prezi kis magyar fejlesztőcsapattal próbál világuralomra törni. Fontos, hogy hatékonyak legyünk, ezért megpróbáljuk folyamatosan javítani a módszereinket. Elmondjuk hogyan jutottunk el a hétvégi, több órás leállásokat igénylő release-ektől a heti negyvenszeri, teljesen automatizált deploymentig, amely után perceken belül látjuk a módosítások hatását grafikonjainkon.

Kollár LászlóVarga Tamás: A gagyin túl
– javaslat a magyar webes piac fejlesztésére

A magyar KKV az olcsó webes megoldásokat szereti. Az átlagos magyar webfejlesztő cégnek nincs ideje megéleznie a fejszéjét, mivel állandóan fát vág. Az eredmény: website-ok, amelyek nem érik el a kívánt célt, amiért vették őket, ti. semmilyen hatással sincsenek az adott KKV profitabilitására. A kör bezárult, ezért tényleg nem fognak többet fizetni. A fenti ördögi kör feltörésére vállalkozott egy csoport, amely a „Búcsú a gagyitól” néven indult, és alakult át az IVSZ online kommunikációs munkacsoportjává. A cél kettős: egyrészt emelni a KKV-k tudatosságát, hogy mitől javíthatja a webes jelenlétük a profitabilitást, más oldalról a webes értéklánc felfelé való kiterjesztését a hazai webfejlesztői közösség fejlesztése által. A végcél a hazai webes piac méretének megduplázása 3 év alatt. Ha van véleményed és érdekel a jövőd, társulj be te is.


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez