Vissza többi vizsgázóhoz

Hanzi-Novozánszki Barbara : "Organic Veggies grafikai terve " című vizsgaremeke

Szakdolgozatom témájának az Organic Veggies fiktív, általam kitalált zöldségbolt és préselt levek árusítását végző cég teljes arculatának a megtervezését választottam. Saját ötleteimet használtam fel és a Top School képzése során tanultakat alkalmaztam. Mikor eldöntöttem, hogy egy fiktív cég arculatát szeretném megtervezni, akkor egy ilyen üzletet képzeltem el. Az ötletet szerettem volna egyedivé tenni azzal, hogy megmutatom, egy zöldségbolt lehet izgalmas és többfunkciós azáltal, hogy megmutatják a vásárlóknak, hogy egy növényt nem csak párolni és grillezni lehet. A felgyorsult életvitel miatt a társadalom nagy része egészségtelen ételekkel károsítja a szervezetét. Zöldséget sokan nem esznek, mert nem szeretik az ízét vagy az állagát. Préselve és gyümölcsökkel keverve a végeredmény egy teljesen más ízharmónia lesz és jobb, mint egy mesterséges üdítőital. Ezt ötvöztem egy zöldséget és gyümölcsöt árusító üzlettel, ahol ezeket a préselt leveket frissen készítik. Az általam kitalált céget Budapesten terveztem elhelyezni egy turisták által sűrűn látogatott központban, lehetőleg valamilyen zöldövezet vagy természetközeli helyen. Konkrét helynek a Szabadság teret gondoltam ki, ha létezne az üzlet itt helyezném el. Kutatómunkám során feltérképeztem a környéket és vonzáskörzetét. A turisták, az átmenő forgalom és a közelben lakók alapján arra a következtetésre jutottam, hogy szükség van egy ilyen hely kialakítására, mivel nem találtam hasonló szolgáltatásokkal rendelkező céget a vonzás körzetben. Az ötlet létrehozásában szerepet játszottak a közeli éttermek, kávézók, valamint a különböző kialakult táplálkozási szokások, igények megváltozása. A környéken nem találtam hasonló zöldségboltot. Egy újonnan nyíló boltnak mindenképpen szüksége van egy jól kialakított arculatra, ennek a létrehozása különösen érdekes feladat volt számomra, mivel a hasonlóan létező üzletek megjelenése elavult, így a kialakult képeket és elképzeléseket nehéz megváltoztatni. Egy modern, letisztult és emellett hangulatos arculat kialakítására törekedtem, amiben a vásárlók nem a szokásos zöldségboltra asszociálnak. Amiben eltér a hagyományostól, az az, hogy térben sokkal nagyobb és világosabb üzlet állna a vásárlók rendelkezésére. Átláthatóbb, rendezettebb áru tárolását valósítaná meg, nagy felülettel rendelkező hűtőszekrényeket helyeznének el a frissesség megtartása céljából. Valamint széles választék lenne a nehezebben beszerezhető alapanyagokból is. Széles körben elterjedt hazánkban a különféle konyhák ismerete és alkalmazása, ezért sok olyan alapanyagra szükség van, ami Magyarországon nem őshonos, vagy nehezen termeszthető a kontinentális éghajlat miatt. A hely különlegessége továbbá, a frissen préselt levek helyben való készítése. Ezeket a vásárló válogatja össze (4-5 alkotóelemből) vagy előre meghatározott zöldségekből és gyümölcsökből készítik el helyben. Ezen felül éttermek, kávézók, szállodák napi alapanyag rendelését veszik fel, amit saját kiszállítással biztosítanak. Ez esetben a cég saját honlappal, ezen belül megrendelő oldallal kell rendelkezzen. Törekedtem minél átláthatóbb, egyszerű, letisztult designt alkalmazni, hogy a rendelés leadása ne okozzon nehézséget. Miután a logó felvette a végleges formáját, ezután a kis arculatot készítettem el, ami levélpapírból, névjegykártyából és borítékból áll. Készítettem még munkaruhát az ott dolgozóknak, céges autó kinézetet, megvásárolható vászontáskát, újrahasznosított papírtáskát, termékcímkét, törzsvásárlói kártyát. Ez a szakdolgozat az Organic Veggies működését, arculatát és a designt hivatott bemutatni.
Grafikus szakmai képzés - a grafikus (új) OKJ tanfolyam 2021-től ezen a néven érhető el

Hanzi-Novozánszki Barbara - Portfólió