Ebben a cikkben az alkalmazott fotográfia egyik legkedveltebb műfaján keresztül mutatjuk be azt, milyen módszerekkel tanítjuk a fotográfus szakmát tanfolyamunkon.
Ez a cikk ugyan az ételfotózásról szól, de jól szemlélteti azt is, hogy az iskola a képzés, illetve az egyes gyakorlatok szervezése során hogyan közelíti meg az egyes témákat, műfajokat. Előre lelőjük poént: bár a képzés keretein belül is számos előnye van, mégis azért szeretjük a legjobban ezt a műfajt, mert időnként már munka közben is, de a végén viszont már biztosan csaknem minden fotózandót megehetünk! :)
Manapság az ételfotó műfaját sokan tévesen az Instagramhoz kötik, de valójában egyidős a fotográfiával, az első fotográfiai műfajok közé tartozik. Szinte mindenki fotózott ételeket azok közül is, akiket manapság a fényképezés atyjai között tartunk számon, kezdve William Henry Fox Talbottól Edward Steichenen át egészen a magyar Kerekes Gáborig, akit sokan a magyar fotó egyik legnagyobb mesterének tartanak. S igen, még Robert Capa is fotózott ételeket, komplett anyaga van a jeruzsálemi piacról!
A fotográfus szakmai képzésen többek között azért kedveljük kifejezetten az ételfotózást, mert szakmailag nagyon sokat segít a kezdő fotósoknak a komponálási ismeretek gyakorlásában. Ezek ugyanis statikus, jól bevilágítható jelenetek, amelyek más ? például sport, színház, rendezvény vagy akár portré ? fotótémákkal ellentétben viszonylag hosszú ideig fotózhatók, s ennek köszönhetően az esetleges komponálási hibák könnyen korrigálhatók.
Ezen a szinten az alapokat lehet megtanulni. A hallgatók egy profi food stylist és a tanáraik segítségével bevilágított környezetben készítik a képeket, legtöbbször a Top School műtermeiben.
A hallgatók a gyakorlatban próbálják ki mindazt, amit az iskolában tanultak, általában egy külső partnernél, ezek az elmúlt években a legtöbbször a Prosit vagy a Krak'nTown éttermek voltak. Annyival nehezebb így a feladatuk, hogy nincs food stylist és a képek hangulata miatt legtöbbször a vendégtérben kell dolgozniuk.
Ezen a szinten már nem elegendő az ételek puszta megörökítése, itt a képeken keresztül már át kell tudni adni azt az érzést, amit a megrendelő szeretne sugallni vendégei felé. Valójában a képeknek ezen a szintjén az ételek már csak puszta kellékek.