info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Textilminták és kékfestés

grafikus, okj, múzeum, goldberger, kiállítás, tanfolyam, textil, gyűjtemény

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Textilminták és kékfestés

Idén ismét ellátogattunk a Goldberger Textilipari Gyűjteménybe, ahol az Óbuda kerületének életét egykor meghatározó gyár történetén túl számos inspiráló tapasztalatot szerezhettünk.

Grafikus OKJ a Goldberger Múzeumban

A nagyobb textilipari gyárakban a műszaki szakemberek mellett olyan külön grafikai osztály is működik a minták tervezéséhez, ahol számos grafikus dolgozik mintarajzolóként, esetleg tervezőként.

Goldberger múzeum

Grafikus tanfolyam a múzeumban

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény története az 1950-es évekre nyúlik vissza, amikor egy akkor új jogszabály előírta az ipari jellegű és ipartörténeti műemlékek gyűjtését. Ezt követően indult meg az a hosszú folyamat, amelynek csúcsát „Az év múzeuma 2013” elismerés jelentette az intézménynek. Nem véletlenül, hiszen nagyon színes és izgalmas, számos egyedi interaktív elemet is felhasználó tárlaton tekinthetik meg az idelátogatók a ’90-es évek végén bezárt gyár történetét.

Grafikus OKJ képzés

A grafikus OKJ tanfolyam résztvevői számára a legizgalmasabb történelmi emlékek azok a mintakönyvek voltak, amelyek alapján hajdanán a konfekcionált textilruházatok és kiegészítők készültek a gyárban. Ezeken kívül természetesen a gyűjteményben számos, a textiliparban használatos műszaki és technológiai eszközök megtalálhatók, köztük egy közel 120 éves, de még ma is működőképes Jacquard-féle szövőgép is.  

Nyomdatörténet a Grafikus OKJ tanfolyamon

Gyűjtőmunka a Grafikus tanfolyam résztvevői számára a múzeumban

A Goldberger Textilipari Gyűjtemény megtekintése komoly segítség volt a különböző nyomdatechnikák gyakorlatban történő megismerésében, a kortárs ruhaminták tervezésére való rálátásban, hiszen ezek olyan ismeretek, amelyeket megszokott iskolai környezetben csak lényegesen kevésbé izgalmas formában lehetett volna bemutatni.

Grafikus OKJ tanfolyam résztvevői

Grafikus minták gyűjtése a tanfolyamon

Grafikus képzés a múzeumban

További érdekességek:

Múzeumi programok a Grafikus OKJ tanfolyamon:

Tanfolyam, ahol grafikusnak tanulhatsz:


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez