info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Számítógép legendák a kerületben

számítógép, legendák, múzeum, xi lerület, budapest

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Számítógép legendák a kerületben

Számítógép legendák a soron következő Múzeumi Szombaton a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Műszaki Tanulmánytárában.

Korszakos jelentőségű számítógépek - és a gépeket megalkotó zsenik mutatkoznak be a Tanulmánytár családi napján. Az első magyar számítógépektől a legsikeresebb PC-kig a múzeum számítástechnikai gyűjteménye az informatika minden generációjából és kategóriájából bemutat ritkaságokat, melyeket a látogatók most szakmai tárlatvezetések keretében tekinthetnek meg.

A tárlatvezetések során az első magyar műállat, a szegedi Katicabogár működő modelljét meg is simogathatják a látogatók. A kiállított tárgyakhoz és az informatika legendás egyéniségeihez kapcsolódóan neves szakértők előadásaira is sor kerül délután. A családi nap folyamán a Tanulmánytár minden látogatható raktára megtekinthető.

Tárlatvezetések:

  • 11.00 - Fókuszban az idén 50 éves elektroncsöves számítógépünk: az URAL-2. Képes Gábor főmuzeológus szakmai tárlatvezetése az informatika fél évszázados fejlődéséről.
  • 12:00 - Fókuszban Steve Jobs alkotásai: az Apple Lisa és a NEXT. Képes Gábor főmuzeológus szakmai tárlatvezetése a személyi számítógép történetéről.

Előadások:

  • 14:00 - Kupecz Sándor - Vincze István: Jánosi Marcell emlékezete. A 2011-ben elhunyt legendás magnótechnikai főkonstruktőrre -a világ első kazettás floppyját a BRG MCD-1-et tervező - Jánosi Marcellre emlékeznek közvetlen munkatársai.
  • 14:30 - Nagy Károly: Jack Tramiel emlékezete. Az idén harminc éves Commodore-64 és vetélytársa, az idén 30 éves ZX Spectrum. Az eladó ismert magángyűjtő, informatikus.
  • 15:00 - dr. hsc. Kovács Győző: Tudnak-e a számítógépek gondolkodni? Alan Turing (1912. június 23. - 1954. június 7.) emlékezete. Az előadó az első magyar elektronikus számítógép, az M-3 egyik építője.

A rendezvény helyszíne:

  • 1117 Budapest, XI. kerület, Prielle Kornélia u. 10. (a Prielle Kornélia és a Szerémi út sarkán)

A rendezvény ideje:

  • 2012. június 9., szombat 10-16 óra között.

www.mmkm.hu


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez