info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Sebezhető az 1 millió forintos Android WC

android, okostelefon, wc, lixil

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Sebezhető az 1 millió forintos Android WC

Az android okostelefon alkalmazás által vezérelt luxus toalettek külső támadásoknak vannak kitéve – állítják biztonsági szakemberek.

A több mint 5 500 dollárért azaz nagyjából 1.2 millió forintért forgalmazott Satis toalettek automatikus öblítéssel, bidé-funkcióval és beépített zenelejátszóval igyekeznek a vásárlók szimpátiáját megnyerni. A japán Lixil által gyártott terméket a „My Satis” nevű Android alkalmazással lehet vezérelni.

Egy hardware hiba folytán azonban az alkalmazással bármilyen mobilról befolyásolhatjuk a wc viselkedését. Az android app közvetlenül a toalettbe épített bluetooth-al kommunikál, a modellek PIN kódja viszont négy nullában van meghatározva (0000). Mivel ez nem változtatható meg, a termék gyakorlatilag bármely olyan telefonnal irányítható, amely tartalmazza a „My Satis” alkalmazást.

„A támadó a My Satis letöltésével bármikor lehúzhatja a wc-t, megemelve ezzel a tulajdonos vízfogyasztását. Ezen kívül a fedél nyitása és zárása, a bidé és a légszárító funkció is a nem kívánt személy irányítása alá kerül – áll a Spiderlabs biztonsági szakembereinek jelentésében.

Szerencsére a bluetooth korlátozott hatótávolsága miatt a támadónak közel kell mennie a készülékkel a WC-hez. Így a biztonsági rést nyilván csak azok az egyszerű tréfálkozók fogják kihasználni, akik a WC „démoni megszállását” kívánják mímelni az automatikus öblítés és légszárítás bekapcsolásával. Reméljük a komoly cyber bűnözőket hidegen hagyja a probléma!

A sebezhetőség ugyan ártalmatlannak és viccesnek tűnik, de ráirányítja a figyelmet arra, hogy a háztartási berendezéseket gyártó cégeknek ugyanúgy szem előtt kell tartani a biztonsági rések befedését, mint a számítógép gyártóknak.      

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/technology-23575249
Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez