info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Programozó kerestetik!

programozó, programozás, tanfolyam, képzés, tanulás, php

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Programozó kerestetik!

Nem sok olyan szakmát lehet találni, ami nem csak keresett, de folyamatos munkaerőhiánnyal küszködik, és a jelenlegi trendek szerint fog is küszködni. Igaz ez úgy kishazánkra, mint Európára vagy az USAra. Hogy miről beszélünk? Természetesen az informatikáról.

A Randstad piackutató cég előrejelzése szerint 2020-ra, csak Magyarországon megközelítőleg 150.000 fős hiány lesz programozóból, mindezt úgy, hogy az állami és magániskolák képzései is tele vannak tanulókkal. Az, hogy a kereslet-kínálat ennyire felborult egyértelműen annak a jele, hogy a digitális forradalom korát éljük, a bankszektortól elkezdve a kereskedelmen át az oktatásig mindenütt szükség van programozókra, hiszen ami régen csak „analóg” formában volt elérhető, az ma már jelen van az interneten is.

PHP programozási nyelv

Vegyünk egy példát: a PHP programnyelvet. Két origója is van a világon, az egyik India, a másik Magyarország. A hazai informatika oktatás magas minőségének köszönhetően nagyon sokan dolgoztatnak külföldről magyar programozókkal. Igen ám, de előbb volt a kereslet és csak utána lett megteremtve hozzá a kínálat, hiába a magas szintű oktatás, a hiány gyakorlatilag állandó. Meglehetősen jól fizető szakmáról beszélünk, nem kell külföldre menni ahhoz, hogy egy szakember a hazai átlagfizetésnél ötször-hatszor többet vigyen haza. Ha azonban mégis külföld felé kacsintgatnánk, akkor legyen az Hollandia, Németország vagy éppen Ausztrália, mindenütt millió forint feletti havi fizetésről beszélünk.

A kereslet akkora, hogy ha nyakon csípünk egy PHP programozót és letesszük egy ügyvezető irodájába, akkor nem kevés fejpénzt kapunk érte. Ha nem tudunk programozni, keressük azt, aki tud, már ebből is meg lehet élni.

Számokban kifejezve

Egy frissen végzett programozó hetente átlagosan négy állásajánlatot kapott 2015-ben. Bátran ki lehet jelenteni, hogy ezt a mértékű keresletet, csak és kizárólag az informatika tudja produkálni. Olyan szakmáról beszélünk, ami lassan húsz éve küzd folyamatos munkaerőhiánnyal és ez a közeljövőben nem is fog változni. Míg sok klasszikus szakma eltűnik és feleslegessé válik, addig a programozóra egyre nagyobb lesz a kereslet.

Ha én egyszer informatikus leszek…

…akkor bizony nyitott szemmel kell járnom. Egy alap, közép vagy felsőfokú képzés nem elég ahhoz, hogy lépést tartsunk a trendekkel. Folyamatosan jönnek az új programnyelvek, és ha valaki érvényesülni akar ezen a piacon, annak bizony folyamatosan képeznie is kell magát. Azonban, ha ezt megteszi, és nem lustul el, akkor egészen biztosan megtalálja a számítását és nem kell attól félnie, hogy munka nélkül maradna a következő évtizedekre.

Szoftverfejlesztő OKJ képzés

Hogyan tovább?

Nem azt mondjuk, hogy most rögtön iratkozz be valamilyen programozás tanfolyamra, főleg ne olyan iskolákba, akik rólunk másolnak. Hanem gondold át alaposan dolgot, hogy mennyi energiád van és mire van szükséged!

Alapvetően a programozást három képzési szinten lehet tanulni:

  • A legmagasabb szint és a nyilvánvalóan később a legjobb fizetést biztosító végzettséget a programozás és az informatika területén az egyetemi végzettséggel lehet szerezni. Ilyen például az ELTE és a BME által is hirdet ilyen felsőfokú képzések. Ezek elvégzéséhez nagyon sok energia és tanulás szükséges. Az itt végzett szakemberek elsősorban kutatással és innovatív fejlesztésekkel foglalkoznak.
  • A második szintje a programozás tanulásnak az, amit az egyszerűség kedvvért nevezhetünk „alkalmazott informatikának”. Ide nem kell az 5 éves egyetemi végzettség és a magas szintű matematikai tudás. Ilyen végzettséget az egy éves Szoftverfejlesztő OKJ képzésen lehet szerezni. A itt végzett programozók olyan összetett rendszereket fejlesztenek, amelyek a mindennapi munkát segítik. Ez képzés sem könnyű, de lényegesen gyakorlat centrikusabb, mint egy egyetemi képzés.
  • A harmadik szint az, amikor ennél egyszerűbb gyakorlati problémákat szeretnének megoldani, mint például egy dinamikus weboldal. Ilyen ismereteket lehet tanulni a végzettséget nem adó különböző szoftveres képzések, mint például a programozás tanfolyam, a webprogramozás tanfolyam vagy a php tanfolyam.

Még több info a programozás tanulásról

Programozni egyszerű! Programozás alapjai kezdőknek tanfolyam

A Programozni egyszerű! weboldal célja segítséget nyújtani a programozással most ismerkedők számára. A programozás tanulása során a legnehezebb feladat az, hogy az algoritmusokhoz és a programozáshoz kapcsolódó szaknyelvet, az elvont, általánosan megfogalmazott programozási feladatokat képes legyen megérteni valaki.

Mi a PHP?


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez