info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Nagylátószögben filmtörténet

grafikus, fotográfus, Ludwig, múzeum, nagylátószög, tanfolyam, képzés

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Nagylátószögben filmtörténet

A Grafikus és a Fotográfus tanfolyamok résztvevőivel a nyári szünet előtti utolsó tanítási napon néztük meg az idén 120 éves magyar film tiszteletére rendezett kiállítást a Ludwig Múzeumban.

A Nagylátószög kiállítás célja, hogy átfogó képet adjon a hazai filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről. Különleges történeti utazásra invitálja a látogatót a film születésétől a némafilmkorszakon és a hangosfilm feltalálásán át egészen napjainkig. A kiállításon egyaránt megjelennek a különböző időszakok mesterei, a film klasszikusai és filmtörténeti szempontból meghatározó műveik. A hazai film történetének bemutatásán túl a kiállítás kitekintést nyújt a nemzetközi karriert befutott magyar származású alkotók munkásságára is, többek között Kertész Mihályéra, Adolf Zuckoréra, Lugosi Béláéra vagy Zsigmond Vilmoséra, akinek Oscar-díja is megcsodálható a kiállításon.

Egy olyan komplex térben, mint a múzeumi kiállítótér a film dokumentációs és szórakoztató funkcióján túl számos vizuális kulturális vonatkozása is felfedezhető. Ugyanis a filmes műfajhoz kapcsolódik egy iparművészeti tárgykultúra, vannak technika-történeti vonatkozásai és esztétikai kérdéseket is felvethetők vele kapcsolatban.

Grafikus és fotós szakmai képzés a Ludwig Múzeumban

Grafikus tanfolyam résztvevői számára kiemelkedő jelentőségű forrást biztosítanak a kiállításon megjelenő történelmi jelentőségű filmplakátok, amelyeken azon túl, hogy jól megfigyelhetőek rajtuk a grafikatörténeti jellegzetességek is, számos inspirációt is nyújthatnak a vizsgára készülő alkalmazott grafikai portfólió és a vizsgaremek tervezéséhez.

A Fotográfus tanfolyam résztvevői számára a filmtörténet nemcsak azért fontos, mert az része a szakmai vizsga elméleti, úgynevezett szóbeli részének, hanem azért is, mert a régi mesterek felvételei egyaránt hozzájárulnak a hallgatók vizuális kultúrájának, látásmódjának és szemléletének fejlődéséhez.

A nagyszerű kiállítási élményen túl azért is érdemes ezen a nyáron ellátogatni a Ludwig Múzeumba, mert könnyen lehet, hogy mi magunk is hozzá tudunk járulni a nemzeti örökség megőrzéséhez. A kiállítás utolsó falára ugyanis a szervezők azokról a filmekről készítettek egy 120 filmből álló listát, amelyek felvételei a XX. század viharos évei során elvesztek. Tették ezt azért, hátha egyszer valakinek a lomtalanítása során előkerül néhány ezekből műalkotásokból ahhoz hasonlóan, ahogy számos filmtörténeti relikvia is napvilágra került már korábban. Mint például a kiállításon is bemutatott Kertész Mihály egykori személyes fotóalbuma, amelyet hosszú évekkel a rendező halála után találtak meg az unokahúga padlásán.

Grafikus és fotós szakmai képzés a Ludwig Múzeumban

Grafikus és fotós szakmai képzés a Ludwig Múzeumban

Grafikus és fotós szakmai képzés a Ludwig Múzeumban

További érdekes programok a képzésen

További tanfolyamok, képzések


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez