info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Mi a színmélység? - Számítógépes grafika I.

számítógép, grafika, színmélység, bit, channel, képek, rajzok, tutorial, tanfolyam, oktatás

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Mi a színmélység? - Számítógépes grafika I.

A számítógépes grafikában a színmélység (bit depth vagy colour depth) az a száma, amely az egy raszter grafikus kép egy pixelében található színek számát mutatja. A színmélység számszerűsíti, hogy hány egyedi szín áll rendelkezésre egy kép színpalettáján. A számok természetesen egyesek és nullák sorozataként vannak megadva.

Ez nem azt jelenti, hogy egy képnek szükségszerűen valamennyi színt használnia kell, inkább a valós színábrázolás pontosságát adja meg. Minél magasabb egy kép színmélység értéke, annál több az árnyalatok és színek lehetséges kombinációja. Egy szürke tónusú kép esetén a színmélység meghatározza, az egyedi árnyalatok lehetőségét.

Egy digitális kép minden egyes pixele 3 alapszín – a piros, a zöld és a kék – kombinációjából épül fel. Az alapszínt gyakran színcsatornának nevezik, és bármely színmélység által meghatározott intenzitási értékkel rendelkezhet. Az alapszín színmélysége bit/csatorna értékkel jelölt. A bit/pixel (bpp) érték mindhárom alapszín csatorna valamennyi bitszámát jelöli, és megmutatja az összes pixel valamennyi lehetséges színét.

Grafika vörös Grafika tanfolyam Grafika zöld

Sokszor okoz zavart, ha egy színes kép esetében nem világos, hogy az érték bit/csatorna vagy bit/pixelben lett-e megadva. Az érték utáni bpp jelölés egyértelművé teszi a két érték közötti különbséget.

Tanfolyam ajánló

Fotográfus képzés Grafikus képzés Designer képzés

A digitális kamerák legtöbb színes képe 8 bit/csatorna, azaz összesen nyolc darab nulla és egyes segítségével határoz meg minden színintenzitást. Ez 256 különféle kombinációt vesz számításba, vagyis azt jelenti, hogy minden egyes alapszín 256 intenzitási értékkel rendelkezik. Amikor mindhárom alapszín keveredik valamennyi pixelben, akkor 16,777,216 különböző szín lehetősége jön létre – ezt nevezik true colornak.

A következő táblázat a különböző képtípusok színmélységét, lehetséges színeit és népszerű elnevezését mutatja be:


Az emberi szem csupán 10 millió különböző árnyalatot képes érzékelni, ezért egy képet 24 bpp-nél magasabb értéken elmenteni csak akkor érdemes, ha nem csak a megtekintés a cél, ugyanis a magasabb értéken elmentett képek jobban használhatók utó munkálatok (AfterEffects, 3dsMax, Maya, stb.) során. A 8 bit/csatorna érték alatti képeknél a színátmenetek "sávos" lehetnek, nem lesz folytonos az átmenet és jobban láthatók lesznek az egyes árnyalat.

Számítógépes grafika színmélység

A lehetséges színmélység az adott kép fájl típusától függ. A standard JPEG vagy TIFF fájlok csak a 8 és a 16 bit/csatorna értékkel használhatók. A Photoshop PSD formátuma használható ennél magasabb színmélységgel is.

OKJ tanfolyam grafika OKJ ma Számítógépes grafika Grafika programok kép
2 szín 256 szín 256 szín 16 millió szín

Számítógépes képszerkesztésről többet tudhat meg az alábbi tanfolyamokon:


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez