info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Meghalt a Commodore 64 számítógép atyja

számítógép, commodore, Tramiel, Atari, Jack Tramiel, a Commodore 64

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Meghalt a Commodore 64 számítógép atyja

Minden idők legsikeresebb otthoni számítógépe, a Commodore 64 megálmodója, Jack Tramiel 83 esztendős korában elhunyt.

A lengyel származású Tramielt a második világháborúban Auschwitzba, onnan pedig Dr. Mengele utasítására az ahlemi munkatáborba deportálták. 1945-ben amerikai katonák szabadították ki, két év múlva pedig emigrált az USA-ba, ahol nyomban belépett az amerikai hadseregbe és írógépszereléssel foglalkozott.

A számítástechnika egyik legfontosabb alakja 1954-ben céget alapított, amelynek a munkatábor fogságából történő kiszabadításáért az amerikai hadsereg iránti hálája jeléül mindenképpen valamilyen militáns nevet akart adni. Mivel az admirális és a tábornok nevek már foglaltak voltak, a cégnek a Commodore (sorhajókapitány) nevet adta. A cég kezdetben írógépek javításával foglalkozott, de mivel Tramiel fogékony volt minden technikai újdonságra, különösen az elektronika érdekelte, a cég kínálatába minden és mindenki másnál hamarabb kerültek be az újdonságok, számológépek, szövegszerkesztők. Fejlesztéssel is foglalkozni kezdett, Bowmar-Texas Instruments elemekkel kombinált, LED display-s asztali kalkulátort fejlesztett, és kezdett árusítani. 1976-ban megvásárolta a MOS Technologies nevű chipgyártót, és amikor vezető dizájnere, Chuck Peddle közölte vele, hogy a kalkulátorok ideje lejárt, a jövő a számítógépeké, akkor egy percig sem teketóriázott, hanem saját számítógép-fejlesztésbe fogott.

Cége 1980-ban mutatta be a Commodore 64 elődjét, amelynek sikerét bizonyítja, hogy néhány év alatt egymillió darabot adtak el belőle. Tramiel – akinek eredeti lengyel neve dongót jelent – üzleti zsenialitása azonban nem az egymillió példányban eladott VIC-20 kreálásában, hanem az arra készült játékok lehetőségeinek felismerésében rejlett. 1982-ben bemutatta a Commodore 64 nevű otthoni számítógépét, amely később minden idők legnagyobb számban értékesített számítógépévé vált. 600 dolláros árával lényegesen olcsóbb volt más számítógépekhez képest (az Atari 400-as és 800-as közel ezer dollárba került, az IBM PC-t és az Apple II-t pedig jóval ezer dollár feletti árért lehetett megvenni akkortájt), és a Commodore 64 sok tekintetben lényesen többet is tudott technikailag számítógéptársainál.

Egy évvel később már 200 dollárral olcsóbban árulták a számítógépet, és Tramiel olyan üzleti fogást alkalmazott az értékesítésnél, amely riválisait padlóra nyomta: minden Commodore 64 számítógép vásárlónak beszámította 100 dollárért a régi számítógépét!

Amikor a cég 3 évvel később éppen azt latolgatta, abbahagyják-e a gyártását, mondván az amerikai piacot alighanem már telítették ezzel a számítógéppel, akkor a Commodore 64 berobbant az európai köztudatba, s gyakorlatilag az egész világon sikeressé vált. Olyannyira, hogy gyakorlatilag „megalapított” egy új iparágat is, a videojáték fejlesztését.
Az idén 30 esztendeje bemutatkozott, 1 megahertzes, 64 kilobájt memóriával, 8 bites processzorral, 16 színű grafikával, kétféle felbontással és 3 hangcsatornával működő Commodore 64-ből valamivel több, mint egy évtizedes (1994-ig tartó) pályafutása alatt 30 millió darabot adtak el, amely világrekordnak számít.

Tramiel 1983-ban összerúgta a port a cég főrészvényesével, ezért távozott a cégtől, de nem szakadt el a számítástechnikától: megvette az Atari fogyasztói termékek divízióját és megalapította az Atari Corporation-t. A 80-as évek végén átadta cégét fiának, Samuelnek, aki azonban 1995-ben szívinfarktust kapott, így Tramiel kénytelen volt aktívan visszatérni az üzleti életbe. Egy évvel később az Atari beleolvadt a meghajtókat gyártó JTS-be és létrejött a JTS Corporation.

Tramiel, a Commodore 64 atyja komolyabb betegségben nem szenvedve, békésen, családi körben, hunyt el húsvét napján.

1982 C64 videóVissza design, grafika és webdesign cikkekhez