info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Húsz éves a Linux

linux rendszergazda, operációs rendszer, képzés, oktatás, unix, android, tanfolyam

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Húsz éves a Linux

1991. augusztus 25-én a Minix levelező listára írt levelében jelentette be Linus Torvalds, hogy egy új projekten dolgozik.

„Egy (szabad) operációs rendszeren dolgozom (csak hobbi, nem lesz olyan nagy és professzionális, mint mondjuk a gnu) a 386/486 AT kompatibilis gépekre. Áprilisban kezdtem dolgozni rajta, és most már kezd szépen alakulni. Örülnék, ha visszajeleznének azok, akik szeretik vagy utálják a minixet, mivel az én operációs rendszerem arra emlékeztet valamennyire (hasonló felépítésű a fájlrendszer (praktikus okokból) többek között).
Már portoltam a bash-t (az 1.08-ast) és a gcc-t (az 1.40-est), és úgy tűnik, működik. Ez azt jelenti, hogy pár hónapon belül egész használható lesz, ezért szeretném tudni, hogy milyen szolgáltatásokat szeretnének az emberek. Minden javaslatot szívesen fogadok, de azt nem garantálom, hogy be is kerül :-)”(http://ubuntu.hu/node/26765)

Linux, a Unix-szerű operációs rendszer, az egyik legnagyobb nyílt forráskódú sikertörténet. Annak ellenére, hogy az asztali számítógépek piacát jelenleg nem sikerült meghódítania, számos más eszközön szinte versenytárs nélküli operációs rendszer. A legtöbb telefon, tábla számítógépe és e-könyv olvasó valamilyen Linux alapú rendszert használ.

A siker egyik titka a szemléletváltás, ami a nagyvállalatok által uralt szoftverek piacon egyedülálló volt. Linus Torvalds ugyanis azt a szemléletet és irányt támogatja, hogy vissza kell térni a számítástechnikai kommunális gyökereihez. Maga a Linux alap kód a mai napig ingyenes, amiért fizetni kell a for-profit cégnek az a testre szabás és a támogatás nyújtása.

Az átlagos felhasználók számára 1994-től vált elérhetővé vagy élvezhetővé a Linux, ekkor jelent meg az első grafikus felület hozzá. Sikerét jól mutatja, hogy tizenkét évvel később a Microsoft és a Novell óriásvállalatok megállapodtak, hogy a jövőben fejlesztések készülnek azért, hogy a Windows és a Linux a lehető legjobban működjön együtt. A következő nagy ugrás a Linux elterjedésében a 2007-ben az Android mobil operációs rendszer megjelenése volt, ami szintén egy Linux alapú rendszer.

Linux operációs rendszer története bővebben:
http://index.hu/tech/2011/08/25/20_eves_a_linux_operacios_rendszer/

Linux oktatás:


Linus Torvalds eredeti levele a Linux bejelentéséről Forrás

Linus Torvalds és a Linux pingvin


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez