info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

Az Iráni olajvírus

számítógép, számítógépes, vírus hacker, támadás, irán

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

Az Iráni olajvírus

Rosszindulatú támadás miatt Irán lekapcsolta a nemzeti olajtársaság és a nemzeti olajminisztérium számítógépes hálózatát.

Amíg a turisták nehezen jutnak  el a zárt országba és a nemzetközi szakértők a titkos létesítmények ellenőrzésére, addig a számítógépes vírusoknak és adathalász programoknak ez viszonylag könnyen megy. Két éve sincs, hogy a Stuxnet nevű számítógépes vírus, amely az iráni urándúsítók húsz százalékának megsemmisítésért felelős , „lebukott”, és máris újabb cyber támadás érte Irán egyik fontos létesítményét.

Az ügy rendkívül kényes a szélsőséges iszlám ország számára, hiszen fő bevétele az olajexportból származik. Alireza Nikzad, az iráni olajminisztérium szóvivője a FARS ügynökségnek elmondta, hogy a számítógépes féreg megsemmisített ugyan általános adatokat, de nem fért hozzá a minisztérium fő  információihoz , mert azokat elkülönített szerveren tárolják.

Az olajtermelést a szóvivő szerint nem érintette a támadás, de Irán mindenesetre mozgósította ugyanazt a cyber-válság bizottságot, amelyet 2010-ben Stuxnet támadás idején állítottak fel.
Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez