info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

A teljes festékterhelés megértése Photoshopban

photoshop, indesign, festék, cmyk, rgb, tintahatát, tintaterhelés, ink limit

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

A teljes festékterhelés megértése Photoshopban

A festékterhelés – az InDesign szoftverben tintahatár – a nyomdai festékek legnagyobb megengedhető összmennyisége a papíron, nyomathordozó anyagon, amely a nyomtatás során az egyes nyomdai alapszínekből a hordozóra kerülhet anélkül, hogy az átütne vagy megfolyna, stb.

Elméletben a nyomdai alapszínként használt CMYK festékek együttes legnagyobb megengedhető mennyisége 400%. Ez azt jelenti, hogy a legsötétebb szín, amit – elvileg – a nyomdagép képes előállítani, az a 100% cián, a 100% magenta, a 100% sárga és a 100% fekete. Ilyenkor a szín összes festékterhelése egységnyi területen 400%, amit a szakzsargonban gyakran denzitásnak is neveznek.

A gyakorlatban azonban a különböző technológiai korlátok miatt a színek festékterhelése nem haladhatja meg a 280-360% közötti értéket, különben a kép zavaros, a papír pedig a száradási problémák miatt ráncos lesz . Ezért a mélyfekete beállításához használjuk a 60% cián, 60% magenta, 40% sárga és 100% fekete beállítást.

Indesign
Mélyfekete szín megadása InDesignban

Színvisszavétel beállítása Photoshopban

Az automatikus színvisszavétel beállításhoz a Photoshopon belül válasszuk ki az Edit>Color Settings parancsot, majd a Workspace Area területen belül a CMYK legördülő menüből válasszuk ki a Custom CMYK beállítást.

Photoshop Color settings

Sajnos nincs olyan általános beállítás, amely minden helyzetben optimális lenne, mivel a különböző gyártók által készített nyomdagépek jelentősen eltérnek egymástól. Ezért a legjobb megoldás az, ha megkérdezzük a nyomdában a gépmestert, hogy az adott nyomógépen melyek a legmegfelelőbb beállítások!
A szakirodalomban az alábbi beállítási javaslatokkal találkozunk a leggyakrabban:

  • Tinta színek (Ink Colors): SWOP (megfelelő papírtípus)
  • Pontterülés (Dot Gain): Standard (20%)
  • Színvisszavétel típusa (Separation Type): GCR
  • Fekete generáció (Black Generation): közepes
  • Fekete tintahatár (Black Ink Limit): 80%
  • Teljes tintahatár (Total Ink Limit): 300%

A Fekete generáció (Black Generation) határozza meg, hogy az RGB – CMYK konverzió során a feketét hogyan alakítsa át a Photoshop. Az alábbi ábrán megfigyelhető, hogyan adagolja a Photoshop az egyes szürke árnyalatok előállításához a CMYK tintákat. A sorrend balról jobbra: Light, Medium, Heavy. 

Photoshop black generation

A Fekete tintahatár (Black Ink Limit) határozza meg a Photoshopnak azt, hogy a legsötétebb fekete tartomány hány százalékig terjedhet. Ennek a beállításnak a mérséklésével növelhető a legsötétebb területek részletessége. (Természetesen az ilyen átalakítások azzal a következménnyel járnak, hogy más területeken a kontraszt csökkenhet!)

Photoshop CMYK RGB
Sötét területek részleteinek csökkenése Photoshopban

Fontos, hogy a színbeállításokat és korrekciókat RGB színtérben végezzük el, és csak az utolsó lépésben konvertáljuk a képet CMYK színtérbe. Ha egy kép korábban már CMYK módban lett konvertálva, akkor az automatikus színvisszavétellel nem csökkenthető a tintaterhelés, azt egyénileg, különböző színkorrekciós eszközökkel kell elvégezni.

További részletek a színekről, az UCR és GCR automatikus színvisszavételről és ezek működéséről a Kiadványszerkesztő OKJ tanfolyamon!


Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez