info@topschool.hu
+36 70 361 71 38

A nyúl visszatért Bécsbe

bécs, advent, grafikus, albertina, dürer, fotográfus

Vissza design, grafika és webdesign cikkekhez

A nyúl visszatért Bécsbe

A tanév utolsó vasárnapján Bécsben jártunk a Grafikus és a Fotográfus OKJ tanfolyam résztvevőivel a Dürer kiállításon. 

Ez volt a második alkalom, hogy a Top School adventkor Bécsbe látogatott, aminek idén az adott különleges aktualitást, hogy sok év után újra kiállították a világ leghíresebb nyulát, Dürer mesteri akvarelljét az Albertina múzeumban, ahol már a korábbi években is rendszeresen vettünk részt különféle múzeumi programokon és rendhagyó művészettörténeti órákon.

Múzeumi szempontból igen sűrű volt az év vége az iskolánkban, hiszen alig jöttünk meg Grafikus csoportokkal a budapesti Szépművészeti Múzeumból és már szinte indultunk is tovább Bécsbe. Ami fizikailag ugyan fárasztó volt, de szakmai szempontból elég szerencsés, ugyanis az Albertina kiállításai kronológiai szempontból pont ott folytatják a művészettörténet bemutatását, ahol a Szépművészeti Múzeum kiállításaiban abbahagytuk.

Az újrarendezett és jelenleg “Munch Chagall Picasso” címen futó modern és a "Warhol to Richter" kortárs gyűjtemény Európa egyik legfontosabb modern művészeti gyűjteménye, ahol szinte valamennyi nagymestertől találhatunk remekműveket, kezdve az impresszionistáktól egészen a szürrealistákig. Hogy csak néhány nevet említsünk ezek közül: Degas, Cézanne, Toulouse-Lautrec, Gauguin, Chagall és Picasso. Természetesen ők mind benne vannak a Grafikus vagy a Fotográfus OKJ vizsga művészettörténeti anyagában is!

Idén a legizgalmasabb program a reneszánsz mester Albrecht Dürer nagyszabású időszaki kiállítása volt, ahol a mester olyan méltán világhíres és ikonikus műveit is kiállították, mint az „Imádkozó kezek” vagy a „Nyúl”. Ezeken kívül több mint 100 grafika, írás vagy egyéb dokumentum mutatta be a Dürer életművet sokkal átfogóbban, mint bármelyik korábbi kiállítások tette ezt.


fotó: Moró Evelin

A tárlatvezetésre idén is készültünk interaktív alkalmazással és egy úgynevezett kiterjesztett valóság alapú mobil szoftverrel.


fotó: Wieszt János

És mivel december van, illetve advent, nem maradhatott el a szokásos forralt mustra sem az adventi vásárban :)

További cikkek a OKJ képzésről

További tanfolyamok, képzésekVissza design, grafika és webdesign cikkekhez